Hm, z przyczyn technicznych (ograniczenie tematu) odpadają arkanoid, bijatyki i phantasmagorie, ale Ai sobie nie odpuszczę.
1. Voyage 1969 (IN) - jedno z największych osiągnięć ZUN-a.
2. Ultimate Truth (PCB) - no dobra, to wszyscy znają, nie ma co komentować.
3. Eastern Record of the Sealing of a Demon ~ A Phantom's Boisterous Dance (SoEW) - lubię ten kawałek. Niby nie jest jakiś świetny, ZUN też się nim nie chwali, ale mi się podoba. Dubluje jako stage 5 theme i wśród nich też plasuje się wysoko na mojej liście.
4. Fires of Hokkai (UFO) - rzadki przypadek utworu, który brzmi lepiej poza grą niż w niej.
5. Wind God Girl (StB) - zawsze uważałem ten motyw Ai za przyjemny.
6. The Young Descendant of Tepes (EoSD) - tak wysoko tylko ze względu na nostalgię i tę masę Lunatic stage 6 practice.
7. Cemetery of Onbashira ~ Grave of Being (MoF) - za dużo tu tego charakterystycznego MoF-owego brzmienia, żeby utwór wylądował wyżej. Szkoda, bo potencjał jest.
8. End of the World ~ World's End (MS) - dość krótki, w porządku, ale bez szczególnego polotu.
9. The Youkai Mountain ~ Mysterious Mountain (DS) - niby niezły, ale nie jestem jego fanem. Wersja z DS brzmi nieco inaczej niż ta z MoF.
10. Dream Land (LLS) - nie taki zły, ale mi zawsze bardziej brzmiał jak jakiś stage 2 albo 3. Mam wrażenie, że pasowałby do PC-98 Alice.
11. Starry Sky of Small Desires (TD) - za dużo UNTZ UNTZ UNTZ.
12. A Midnight Fairy Dance (FW) - gdyby nie to, że otworzyłem sobie listę gier, to w ogóle zapomniałbym o FW i o tym kawałku.
13. Hellfire Mantle (SA) - meh