News Obecnie jest problem z emailami aktywacyjnymi, dla kont, które jako adres email mają ustawiony @gmail.com.
Jeśli takowy mail nie doszedł pomimo kilku prób (nie trafił do folderu spam), prosimy o jego zmianę, bądź informację na IRC.

Smoku

• Lunatic Kurwa Eyes
Odp: Touhou - Fakty i Mity
« Reply #75, on February 25th, 2012, 09:52 PM »
>zepsuje
Twoje zdanie=/= zdanie wszystkich fanów
nieważne, nieodpowiedni temat na dyskusję, która nie przyniesie nic xD

W każdym razie... Myślę, że chodzi o to, że ZUN wcale się nie mota i doskonale wie o co chodzi. Pc-98 i windowsowe touhou to są dwa różne realia. Jakby to wyjaśnić... posłużę się wymiarami. Napewno każdy kojarzy te motywy sci-fi z innymi wymiarami. np. wymiar, w którym jesteś prawnikiem i inny wymiar w którym jesteś mechanikiem. Wymiar, w którym nie zrzucono bomb na Japonię, wymiar w którym zrzucono dwa razy wiecej bomb. Mówiąc "wymiar" mam na myśli wersję rzeczywistości. PC-98 to jest inna wersja, windows to inna wersja. Postacie są te same, ale inne, to fakt. Ty z innego wymiaru to już nie Ty z drugiego wymiaru ale jednoczesnie to też Ty.
I myślę, ze ZUN myśli podobnie.

Get it?
Przepraszam, że takie długie.

HERUBIM

• Hakugyokuro Guard
  • Celestian
  • Już Nie Moderator Kurwo!
« Reply #76, on February 25th, 2012, 09:57 PM »
No właśnie to sie niezabardzo klei.
czego przesłankami jest właśnie słynny juz poruszany tutaj dialog alice z PCB.
zreszta czytales te maile i we wstepie zun uprzedza ze wiele rzeczy mu sie myli i czesci nie pamieta.
dlatego zamotał sie w tym i tak naprawde jasne będzie wszystko jak sam sobie ustali wszystko i potem to obwiesci.

critz

• あやややや~
  • Kryptoskurwiel
« Reply #77, on February 25th, 2012, 10:04 PM »
Jeśli artykuł na wiki o HRtP mówi prawdę, to Gensokyo nie było nawet wymienione z nazwy aż do LLS (które ma tytuł 東方幻想郷 - Touhou Gensokyo), dodał tylko że akcja dzieje się w dziwnym świecie. Zakładam, że z początku nie miał nawet koncepcji jak to wszystko miało wyglądać i jak długo będzie to ciągnął (a co dopiero o podbiciu Japonii mówić), więc możliwe że teraz wstydzi się tego co wyprawiał dla siebie i ewentualnej bardzo małej publiki. No i oczywiście to co napisałem w dziale PC-98:

http://en.touhouwiki.net/wiki/ZUN%27s_E-mails
> • Are Yuki and Mai really dead?
> I know we're dealing with a PC-98 game, but were Yuki and Mai from Mystic Square really killed?
> Looking in particular in the conversation when Lady Mima and Yuki are left... (sweat)
> Or is this also a type of joke, like Lady Remilia's statement that "Sakuya is dead" in EoSD?

Basically, they're whatever-works types, so they might not be dead.  I generally have no comment regarding the PC-98 games. Please ignore them just as one can ignore derivative works. :-)
Podkreślenie moje. Jakby trochę popatrzył to by zauważył, że ludzie chcą tamtych bohaterów spowrotem zamiast walił koślawe nawiązania.

Official Husbando of Sanae-chan. || Z naszym miotaczem danmaku Ty też możesz bezkarnie strzelać do małych dziewczynek!

Drewko Nocny Robak

• Rage Quitter
  • Drewno takie...
« Reply #78, on February 25th, 2012, 11:39 PM »
n knczn mj pytn jst zw?zn z fblrn? strn? Th n l w sm jst t nw?zn d wszj dysksj.
w "Mgs n Mystc Gmtrs" rz "Th nrl Mhjng", (fnwsk gry d kt?rych spcjln ZN stwrzy? klk twr?w) pjw s? nwy thm Shnk trstw znng wszystkm fn pw.
W?c ZN M nwt n str s? dcn? d strych gr ndl z nch krzyst...
Pz tym, skr tn tw?r t dz? ZN', czy m?n g zn? z fcjlny thm Shnk?

Oficjalny Wrigglefag

HERUBIM

• Hakugyokuro Guard
  • Celestian

Maluetar

• DABURU SPOJRAAAAAAAA
  • Lunatic Kurwa Eyes
« Reply #80, on February 26th, 2012, 12:13 AM »Last edited on February 26th, 2012, 12:16 AM by Maluetar
Quote from HERUBIM on February 25th, 2012, 11:48 PM
to swiadczy chyba  tym ze nie wie czego chce...
W końcu to jest jego gra i jego świat który tworzy więc nikt nie powinien mieć do niego żalu, że robi coś inaczej niż byśmy chcieli xD
Quote from Drewko Nocny Robak on February 25th, 2012, 11:39 PM
Poza tym, skoro ten utwór to dzieło ZUN'a, czy można go uznać za oficjalny theme Shinki?
Owszem, ale należy pamiętać, że to "infinite being" jest jej themem z oficjalnej gry ^^

Smoku

• Lunatic Kurwa Eyes
« Reply #81, on February 29th, 2012, 10:22 AM »
znalazłem pewien obrazek na necie, który skłonił mnie do myślenia na ten temat:

Czy da się to zweryfikować w jakikolwiek sposób? (mówię o mocy Mimy, nie o tym, że mogła dać Reimu wygrać.) nie widzę info na wiki, ale nie przeglądałem bardzo dokładnie.

Maluetar

• DABURU SPOJRAAAAAAAA
  • Lunatic Kurwa Eyes

Smoku

• Lunatic Kurwa Eyes
« Reply #83, on February 29th, 2012, 12:12 PM »
ta, też tak myślałem xD

Ale zamieńmy "spellcrads" na "spells czy coś. i co wtedy?

Maluetar

• DABURU SPOJRAAAAAAAA
  • Lunatic Kurwa Eyes
« Reply #84, on February 29th, 2012, 01:16 PM »
Myśle, że jest to nawiązanie do Mimy Twilight Sparka z Touhou Soccer 2 i jest to po prostu wytwór fanów ^^

HERUBIM

• Hakugyokuro Guard
  • Celestian

Smoku

• Lunatic Kurwa Eyes
« Reply #86, on February 29th, 2012, 02:48 PM »
ok, więc myth busted. Dalej nie ma o Mimie tak dużo jakby chciał.

critz

• あやややや~
  • Kryptoskurwiel
« Reply #87, on February 29th, 2012, 03:01 PM »
Śmiecham z tych przed chwilą sączyli tyle jadu że fanon wszędzie ('3'). Ja tam jestem przekonany, że wiara w powerlevel Mimy jest spowodowana zrównaniem z Yuuką w MS, robioną na lolkoxa w kanonie windows + nostalgia + mistrzyni Marisy. Rzeczywistego nie określę i nie wiem czy ktokolwiek może.
Also, ten słynny Twillight Spark to jej MSowa bomba-promień rozchodzący na cały ekran, podkręcona do kosmicznych rozmiarów przez fandom, czy coś przeoczyłem?

HERUBIM

• Hakugyokuro Guard
  • Celestian

Smoku

• Lunatic Kurwa Eyes
« Reply #89, on February 29th, 2012, 08:22 PM »
Quote from critz on February 29th, 2012, 03:01 PM
Śmiecham z tych przed chwilą sączyli tyle jadu że fanon wszędzie ('3')
a ja z tych, którzy się przypieprzają o to, że ktoś zadaje pytanie. Nie wciska fanon shitu jako prawda tylko pyta.

Zauważyłem na podstawie gier (Ten Desires najwyraźniej), Silent Sinnera i Cage in Lunatic Runagate, że Youmu nie jest fanatycznie oddaną służącą swojej pani, a wręcz przeciwnie- jest skłonna do łamania woli Yuyuko, ma własne zdanie na temat różnych rzeczy i zdarza jej się mówić czasami bez odpowiedniej dozy szacunku do Yuyuko i zapominać się.