No to tym tematem Critz zajął mi całą resztę wieczoru. Wielkie dzięki. :/ Touhou music = serious business.
1. Touhou Judgement in the Sixtieth Year ~ Fate of Sixty Years (PoFV) - bezapelacyjny zwycięzca, jak dla mnie znacznie dystansuje resztę muzyki z Touhou, z wyjątkiem aranżacji Eternal Shrine Maiden z albumu Dolls of Pseudo Paradise (którą gorąco polecam)
2. Strawberry Crisis!! (PoDD) - kiedyś mój ulubiony kawałek w całym Touhou
3. Shoutoku Legend ~ True Administrator (TD) - gdyby nie ten utwór, walka z Miko byłaby znacznie mniej przyjemna
4. Onigashima in the Fairyland ~ Missing Power (IaMP) - rzadko pamiętam o muzyce z tej gry, bo to bijatyka, lecz w trzech kawałkach skomponowanych do IaMP ZUN się postarał; właściwie nie wiem, dlaczego lubię to, a motywu Kagui nie, ale mniejsza z tym
5. Complete Darkness (SoEW) - jedna z bardzo niewielu dobrych rzeczy w SoEW.
6. Septette for the Dead Princess (EoSD) - tu główną rolę gra sentyment; dochodzę do 1:20 i przypominają mi się te wszystkie próby pokonania Remilii na Lunaticu...
7. Legendary Illusion ~ Infinite Being (MS) - nie rozumiem, dlaczego jest tak mało aranżacji tego utworu, to doskonały na nie materiał.
8. Bloom Nobly, Ink-black Cherry Blossom ~ Border of Life (PCB) - kiedyś go zwyczajnie nie lubiłem, ale teraz doceniam, jest dobry... tylko że są inne, które lubię bardziej :)
9. The Venerable Ancient Battlefield ~ Suwa Foughten Field (MoF) - robi bardzo dobre wrażenie w połączeniu ze świetną walką z Kanako, ale do słuchania oddzielnie nie nadaje się aż tak dobrze
10. Gensokyo Millennium ~ History of the Moon (IN) - Eirin powinna być tym głównym bossem IN, a nie jakaś tam Kaguya
11. Magus Night (FW) - to samo co u Yuuki, wynocha mi z drugą połową; poza tym jest o wiele wyżej, niż powinno być, bo za bardzo lubię to intro
12. Solar Sect of Mystic Wisdom ~ Nuclear Fusion (SA) - to samo co u Kanako, nie chce mi się pisać drugi raz tego samego
13. Death Will Take You With Me/Civilization of Magic (HRtP) - porządny kawałek, trzyma poziom
14. Faint Dream ~ Inanimate Dream (LLS) - najpierw uszy eksplodują od zajebistości, potem eksplodują drugi raz z dokładnie odwrotnego powodu; świetne, gdyby tylko wyciąć drugą połowę
15. Swordsman of Distant Star/Angel of Distant Star (HRtP) - moje pierwsze zetknięcie z HRtP dawno, dawno temu to miliard continue i ta muzyka grająca chyba przez godzinę; mimo to całkiem przyjemna
16. Emotional Skyscraper ~ Cosmic Mind (UFO) - coś jest z tym utworem nie tak, choć nie jestem do końca pewien co; szkoda, bo walka z Byakuren jest bardzo przyjemna
17. Now, Until the Moment You Die (HRtP) - dobry początek, ale im dalej, tym coraz bardziej byle jako
18. Bamboo Cutter Flight ~ Lunatic Princess (IN) - momentami trzyma poziom... momentami
19. Border of Life (PCB) - e tam
20. Catastrophe in Bhavaagra ~ Wonderful Heaven (SWR) - chciałbym się do tego przekonać, ale nie mogę
21. Bhavaagra As Seen Through a Child's Mind (SWR) - patrz wyżej