Jakby co, to komitet Reisaisai ogłosił, że w tym roku będzie drugi festiwal 24 Listopada, więc zawsze jest jeszcze szansa na coś w tym roku. Już raz tak zrobili z Reitaisai SP (połowa września 2010) i nic wtedy nie wyszło od ZUNa, ale kto wie:
http://www.shrinemaiden.org/forum/index.php/topic,14315.msg1079614.html#msg1079614Osobiście spodziewałem się zdjęciówki jako 15.5 bo tak kazałaby sądzić matematyka (i też chcę już Fantasmagorię D:), ale może zdjęciówek nie będzie więcej już w ogóle? W końcu koncepcja ISC jest dość podobna, a DS powstało dlatego, że ZUN miał plany rozszerzać StB o kolejne Newspaper Extra, ale tego nie zrobił.
Nawiasem mówiąc, skopałem trochę bo ta gra to technicznie nie jest Touhou xD. Pełny tytuł gry to
Danmaku Amanojaku ~ Impossible Spell Card (Danmaku Amanojaku można tłumaczyć jako przewrotny ostrzał). Po raz pierwszy w tytule nie ma słowa
Touhou w ogóle ale chociaż przypisał numerek do gry. Nie mam pojęcia czy to przypadek czy celowy zabieg, ale może to ma coś wspólnego z tym, że zamierza sprzedawać ISC w cyfrowej wersji na całym świecie:
http://www.shrinemaiden.org/2014/03/13/at-bitsummit-2014-zun-announced-intention-to-publish-touhou-overseas/Also, według aktualizacji na MotK itemki będzie można w jakiś sposób upgrade'ować wydłużając na przykład zasięg aparatu czy czas nieśmiertelności. No i wygląda na to, że w grze może zmieścić się jakaś fabuła:
Trailer story:
Kagerou: I've found you, the Amanojaku we are searching for!
To capture the rebel Amanojaku... They assaulted her with undodgeable danmaku!
Eye for an eye! Fight impossible danmaku by breaking the rules!
Brace yourself through it with rule-breaking items!
Spell cards by order of appearance:
Wakasagihime: Tide Sign "Tidal Wave on the Lake"
Kagerou 1st: Wolf Fang "Bloodthirsty Wolf Fang"
Sekibanki 1st: Discernment "Hell's Ray"
Keine: "20XX An Afterlife Odyssey"
Kagerou 2nd: Full Moon "Full Moon Roar"
Sekibanki 2nd: Flying Head "Extreme Long Neck"
Stages:
1st Day:
Seija: Living through this is victory, the means don't matter.
Scene 1 (tutorial): "Fight impossible danmaku by breaking the rules"
Yatsuhashi: non-SC
??: "Approaching horror"
Wakasagihime: Tide Sign "Tidal Wave on the Lake"
3rd Day:
Scene 2: "Dangers abound in a full moon night"
Kagerou: Full Moon "Full Moon Roar"
4th Day:
Seija: "Ugh, they are getting stronger. Could there be someone behind them ordering them around?"
(This part can be seen at the end, after the menu screen)
Intredasting. Kanonicznie "niemożliwa karta zaklęć" to oksymoron (KAŻDA musi być do przejścia, taki jest ich sens), więc musi być jakiś konkretniejszy powód, że inne dziewczynki zebrały się po to, żeby zajebać biedną Seiję.