Ghost Lead w ogóle wypadło strasznie cieniutko.
Motyw Futo jest dla mnie troszkę nijaki, mało się wyróżnia na tle innych utworów.
Masz rację, TD rozkręca się dopiero w drugiej połowie i rzeczywiście można to odczuć głównie przez muzykę. W czwartym i szóstym poziomie jest rytmiczna, dynamiczna, aż się czuje, że zbliżamy się do końca gry, finałowej przeciwniczki, prowokatorki wszystkich wydarzeń w grze. Piąty poziom jest dla mnie jakiś za spokojny i mało w nim tego napięcia, które odczuwało się chociażby w walce z Sakuyą, Youmu czy Sanae.
Wiesz...wyciszenie też jest potrzebne. Jak dla mnie od budowania napięcia jest przede wszystkim stage 6 theme, czyli w tym wypadku "Starry sky of small desires". Nie jest aż tak bardzo budujące jak "Cemetery of Onbashira~Grave of being" czy "Fires of Hokkai", ale ma te dwa takie wzniosłe momenty...takie, które idealnie pasują na rozgrzewkę przed final bossem (te momenty to krótki od 0:08 i 0:58-1:08)...muzyka 6 stage doskonale pasuje do tła, jest taka..."gwiezdna";
A wracając do Futo...pomijając już, że słyszę tam wyraźnie folkową nutę (nawiązanie do łódki Futo ?), to melodia jest całkiem żywa (nie tak żywa jak "Old Yuanshen" lub "Futatsuiwa from Sado", ale jednak), dałoby się tańczyć; co innego "Dream Palace of Great Mausoleum" - tutaj owszem, wyciszenie jest, ale chyba przyznasz rację, że po takiej "gonitwie" jaką funduje nam "Old Yuanshen" oraz całe 4 stage to przyda się taki spokojniejszy kawałek...zresztą 5 stage winno już wnosić dużo do "historii muzycznej" fabuły - następuje wyciszenie właściwe powadze sytuacji; wiesz - mauzoleum, rezurekcja "Księcia Słowotoku" (tak nazywam Miko)...nawet w tle pojawia się pagoda, symbole religijne, jednym słowem mistycyzm i spokojne oczekiwanie na coś co się stanie...moim zdaniem pasuje jak ulał. zresztą wystarczy tylko zwrócić uwagę na moment od 1:43...
To że prawdziwa gra zaczyna się od 4 stage jest widoczne w większości Touhou :P
EoSD: China należy do ekipy SDM
PCB: tutaj sprawa jest kontrowersyjna bo niby Alice nie ma nic do fabuły, ale jednak...
IN: nie powiesz chyba, że Keine nie liczy się w fabule
:DMoF: tu się zgodzę z tobą, od Ayi zaczyna się gra
SA: tu też się zgodzę, różnica fabularna między Yuugi a Satori jest znaczna
UFO: tu się nie mogę zgodzić bo Ichirin to już właściwa fabuła i dużo mówiąca o dalszych wydarzeniachtakże różnie z tym bywa ^^'
Co do motywu Futo-jest spokojny i stonowany ale ma to coś, szczególnie moment ze skrzypeczkami ^^
no właśnie przez te skrzypki nie jest stonowany
jak pisaliśmy o wyciszeniu to mieliśmy na myśli "Dreamy Palace od Great Mausoleum" a nie "The Legend of Great Gods"
;)