News Obecnie jest problem z emailami aktywacyjnymi, dla kont, które jako adres email mają ustawiony @gmail.com.
Jeśli takowy mail nie doszedł pomimo kilku prób (nie trafił do folderu spam), prosimy o jego zmianę, bądź informację na IRC.

Michał

• Zamrożona Żaba
Danmakufu (0.12m/ph3)
« on March 23rd, 2011, 09:59 PM »Last edited on June 1st, 2012, 04:52 PM by Michał
Danmakufu jest to darmowy program umożliwiający tworzenie gier w stylu Touhou. Posiada swój własny, prosty (do czasu kiedy nie trzeba liczyć dość duże liczby...) język oprogramowania. Niestety posiada problemy z stabilnością, pociski wyglądają paskudnie, a system daje dużo do życzenia (ale zawsze można zamienić/zrobić swój własny).

Powstało wiele gier, walk bossów i plansz do tego programu. Jedne bywają lepsze:
a jedne bywają gorsze:
⇓YouTube:
tilde2

(choć ta gra pokazana w drugim filmiku jest fatalna nawet jak na standardy złych plansz)
Czy jest tu jakiś użytkownik, który interesuje się tym?
Od jakiegoś czasu stworzono nową wersję Danmakufu ph3, dzięki któremu można stworzyć z mniejszym wysiłkiem gry podobne do trzeciej generacji gier Windows (aka Touhou 10-13) i ma większą stabilność, ale za to ma całkowicie zmieniony sposób programowania.

Bulletforge - strona, w której można znaleźć angielskie skrypty do 0.12m i ph3.

HERUBIM

• Hakugyokuro Guard
  • Celestian
  • Już Nie Moderator Kurwo!
Odp: Danmakufu
« Reply #1, on March 23rd, 2011, 10:02 PM »
Jak tylko będę na normalnym kompie to to poogarniam

Jedius9Baka

• Wróżek Mniejszy
  • Podglądacz
« Reply #2, on March 23rd, 2011, 11:11 PM »
Jeśli dobrze pamiętam, to wyszła na tym cała fanowska gra, przyjemna zresztą, tylko za cholerę nie pamiętam tytułu. Jak znajdę na dysku to powiem. ;]
Prawie jak powrót

Michał

• Zamrożona Żaba

Jedius9Baka

• Wróżek Mniejszy
  • Podglądacz

Sulejman

• Biedna Kapłanka!
  • dat ass
« Reply #5, on March 24th, 2011, 12:04 AM »
by? j? tym, l fjn, ? wr?c?.
Dnmkf m jdn? wd? - mn chyb Lnnw n dz?? n kmp wcl, wywl? n plpt. Pzst?ych n pyt?m.

Jedius9Baka

• Wróżek Mniejszy
  • Podglądacz
« Reply #7, on March 24th, 2011, 12:45 AM »
Ale przy instalacji.

Albo spróbuj MS Applocale.

Sulejman

• Biedna Kapłanka!
  • dat ass
« Reply #8, on March 24th, 2011, 12:46 AM »
Qt frm Jds

Michał

• Zamrożona Żaba
« Reply #9, on March 24th, 2011, 07:00 AM »
Quote from Sulejman on March 24th, 2011, 12:46 AM
Quote from Jedius on March 24th, 2011, 12:45 AM
Ale przy instalacji.

Albo spróbuj MS Applocale.
Tak, też próbowałem. Program nawet działał, do momentu, aż wcisnąłem pierwszą opcję w menu.
Wszystkie opcje nie działają poza Directory (przez który można spokojnie grać), jeżeli jest jakiś japoński skrypt.
Przede wszystkim przy całkowicie "swieżym" folderze Danmakufu musisz wywalić wszystko co jest związane z Rumią (z scriptu i z playera), a reszta wtedy powinna działać.

HERUBIM

• Hakugyokuro Guard
  • Celestian
  • Już Nie Moderator Kurwo!
« Reply #10, on March 24th, 2011, 07:28 AM »
Banują Rumię? ;_;

Michał

• Zamrożona Żaba
« Reply #11, on March 24th, 2011, 11:05 AM »
Quote from HERUBIM on March 24th, 2011, 07:28 AM
Banują Rumię? ;_;
Tak.

Ale mamy jeszcze kilkadziesiąt innych skryptów z Rumią/Ex-Rumią/Phantasm-Rumią.

Kreton

• Loli-Hunter Music
  • Administrator
  • iMarisa
« Reply #12, on March 24th, 2011, 11:40 AM »
Quote from Deviol
Na Touhou Wiki jest napisane, że ustawienia regionalne kompa mają być ustawione na Japan, bo inaczej nie będzie działczyć (or something like that).
Mi działało. Ale przez Applocale Całe. A CnC też śmigało... ... ... na 15 FPS przy wyłączonej grafice i muzyce.
Co do programowania - to NIE jest prosty język. Patrzałem na te skrypty domyślne... Zrozumiałem chyba tyle kiedy wczytyje grafiki. Być może teraz zrozumiałbym więcej.

Jedius9Baka

• Wróżek Mniejszy
  • Podglądacz
« Reply #13, on March 24th, 2011, 03:04 PM »
Ja właśnie włączyłem przez AppLocale, działają normalnie wszystkie opcje. Also, wbudowane spellcardy są przysrane, szczególnie że nie widzisz własnego hitboxa. :F

Sephi

• Często łamię regulamin!
  • Biedna Kapłanka!
« Reply #14, on September 16th, 2011, 12:24 AM »
Czy ktoś z tego forum próbował swoich sił w tym ?
Nawet jeżeli efekty prac są skromne  napiszcie co się komu udało , gdyż warto się takimi informacjami dzielić ^^