1. Higan Retour ~ Riverside View (PoFV) - cudo. Monotonny, ale słucha mi się go zawsze tak dobrze, że w ogóle się tym nie przejmuję. Fun fact: kiedyś tego nie lubiłem ani trochę, trzeba było miesięcy i lat, żebym się przekonał.
2. Magic Mirror (HRtP) - jeden z moich ulubionych kawałków z HRtP, która ma mój ulubiony soundtrack w serii, zatem wysoka pozycja na liście jest oczywista... Pierwsza połowa - "tylko" dobra, drugą ubóstwiam.
3. Lunar Clock ~ Luna Dial (EoSD) - klasyk i hit. Z Magic Mirror przegrywa tylko minimalnie. Pozostaje żałować, że w EoSD ZUN miał takie słabe sample do dyspozycji. No i Sakuya, obok Yumeko, to jeden z niewielu fajnych przedostatnich bossów.
4. The Tiger-Patterned Bishamonten (UFO) - kompozycja sama w sobie to może nie jakaś wirtuozeria, ale świetnie pasuje do walk danmaku w Touhou. Problem polega na tym, że znalazły się w tej grupie kawałki jeszcze lepsze...
5. Night Falls ~ Evening Star (IaMP) - dobry utwór, polecam i pozdrawiam.
6. Legend of the Great Gods (TD) - coś w tym kawałku jest, albo sam jest dobry, albo po prostu konkurencja byle jaka. ;)
7. Hiroari Shoots a Strange Bird ~ Till When? (PCB) - muzyka lepsza niż walka, choć ostatni czar Youmu jest niesamowity.
8. Staking Your Life on a Prank (FW) - dość krótkie, ale całkiem sympatyczne.
9. Sailor of Time (PoDD) - lubię pierwszą część tego utworu, ma klimat pasujący do tytułu, ale potem się to gdzieś gubi.
10. Faith Is for the Transient People (MoF) - nie przepadam, delikatnie mówiąc, za Sanae w MoF. Motyw ma całkiem, całkiem, ale nic więcej. Gdy teraz go sobie słucham, nie jestem w stanie powiedzieć, dlaczego nie lubię go bardziej, może to złe wspomnienia z gry (ha ha).
11. Corpse Voyage ~ Be of good cheer! (SA) - if I see that damn cat one more time...
12. Crimson in the Black Sea ~ Legendary Fish (SWR) - ni mnie ziębi, ni grzeje.
13. Sad Doll ~ Doll of Misery (MS) - jedna z najlepszych walk w całym Touhou ma byle jaki motyw (poza intro). Szkoda.
14. Sleeping Fear ~ Sleeping Terror (LLS) - nie rusza mnie to ani trochę, uważam, że Yuuka swój najlepszy motyw dostała dopiero w PoFV.
15. Love-coloured Magic (SoEW) - nie lubię tego motywu i nie cierpię rudej Marisy.
16. Lunatic Eyes ~ Invisible Full Moon (IN) - tego motywu natomiast nie lubię jeszcze bardziej niż rudej Marisy.