News Obecnie jest problem z emailami aktywacyjnymi, dla kont, które jako adres email mają ustawiony @gmail.com.
Jeśli takowy mail nie doszedł pomimo kilku prób (nie trafił do folderu spam), prosimy o jego zmianę, bądź informację na IRC.
Sąd Ostateczny Yamy (osądzana: RUMIA)

AllStarsky

• Wróżek Mniejszy
Odp: Sąd Ostateczny Yamy (osądzana: SAKUYA IZAYOI)
« Reply #360, on December 8th, 2012, 10:37 PM »
+ Themki z EoSD (midboss i boss)
+ Umiejętności
+ ZA WARUDO

- Nie wiemy zbytnio o jej przeszłości
- Charakter
- (troszeczkę) creepy

5/10

Swoją droga, zastanawiam się jak by wyglądało spotkanie Sakuyi z Padme Amidalą (suchy żart jest suchy)

gorgiasz

• Wróżek
  • Firestarter-chan
« Reply #361, on December 9th, 2012, 08:06 PM »
Hm, czas zatrzymać falę tego ostrego osądu. Mimo, że wszystko co się z nią wiążę ma dwie strony to postaram się uzasadnić czemu daję jej 8.
Moim skromnym zdaniem Sakuya jest jedną z lepiej przemyślanych przez ZUNa postaci. Pozostawia chyba największe pole do spekulacji odnośnie jej przeszłości, przyszłości i tego, kim ona właściwie jest na tą chwilę. Co prawda tworzy to sporo konfuzji między kanonem/znanym fanonem (albo może samotnie spotkałem się w internetach z ludźmi przekonanymi o oficjalności teorii z łowcą wampirów) ale potencjał zdecydowanie zakrywa obecne niejasności. Już sam fakt, że spotkanie z nią zadziwiło Eirin (!) zapowiada ciekawy twist fabularny łączący potencjalnie mające mało wspólnego grupy.

Wygląd naszej Perfekcyjnej Pokojówki z początku mocno mnie zafrasował- jeb, jedziemy w sztampę, wciśnijmy meido coby fandom się radował. Ale na szczęście to nie jest styl tołczo i ZUN biorąc na warsztat coś tak oklepanego jak strój pokojówki stworzył przyjemną dla oka postać. Stosunkowo prosta fryzura, zmiana palety z czarno białej na granatowo białą+ akcenty typu kieszonkowy zegarek, rzymskie liczby i karty czynią z niej (paradoksalnie) jedną z bardziej przyjemnych dla oka postaci. Wisienką na torcie jest jej elegancki styl będący ewenementem w Gensokyo.

Z jej danmaku i mocami jest odwrotnie- ciekawe na początku, potem wzbudzają wątpliwości. Noże są ciekawą odmianą od wszelkich świetlistych pocisków ale występując w tylu konfiguracjach zwyczajnie muszą trochę nudzić. Zatrzymywanie czasu jest mocą idealnie pasującą do niemal każdego jej aspektu (lub, znając proces twórczy, na odwrót). Oczywiście wchodzi tu kwestia uznania tego za 'broken skill', co w grach nie wydaje się żadnym problemem (może poza dogmatycznym sporem o zasady spellcardów) ale w ogólnym przedstawieniu świata prowadzi do kuriozalnych rozwiązań, żeby drugoplanowa postać łatwo nie prześcignęła łatwo tych głównych. Do tego jeszcze plusik za minimalistyczne tarcze w Soku.

Nie będę rozpisywał się na osobowością maid-chou gdyż jest ona po prostu niekonsekwentnie zaprezentowana. Raz jest zimna, elegancka i 'badass', innym razem średnio ogarnięta, dość przyziemna i dresiarska jak Reimu. W moim odczuciu nie czyni jej to bardziej 'ludzką' tylko odbiera potencjał na stanowisko badassa no.1.

Relacje z innymi mieszkańcami SDM są różnorakie i ciekawe. Jej stosunek do Remilii, mimo, że ogółem enigmatyczny (po co, dlaczego, lolwut etc.), jest mało oryginalny ale po prostu dobrze zaprezentowany. Ma swoje wzloty i upadki- zwyczajnie kolejna parka tego typu. Relacje z Patchouli, Meiling i podległymi pokojówkami pokazują, że Sakyua ma jakieś tam uczucia ale prowadzi to do kolejnej rzeczy, o której muszę wspomieć.

Krzywda. Sakuya ma bardzo ciężkie obrażenia od fanonu. Nawet drobne niedopowiedzenia w kanonie potrafią wystawić postać na straszne rzeczy ale ona znajduje się w topce zwyczajnie debilnych pomysłów więc przemilczę to. Jedyne co wygląda w jakiś sposób to 'onee-sama trait' między nią a Youmu. Coś z serii 'why not'. Jeżeli ktoś to faktycznie czyta, to może zauważy brak bezpośredniego wytykania nieoryginalności postaci ze względu na wzorowanie na Dio Brando. Nie widzę z tym problemu, ZUN nie ukrywa powiązania a efekt jest dobry, godny, jubileusz. Zresztą, chrzanić zatrzymywanie czasu i noże, firmowa poza Dio nigdy nie wyglądała tak dobrze.

tl;dr bo mogę o niej referat napisać jak się wkręcę.
+moce w grach
+wygląd i uniknięcie sztampy w nim
+muzyka
+elegancja i styl, tak rzadkie w Gensokyo
+różnorodność relacji z mieszkańcami SDM

-niekonsekwentnie przedstawiona osobowość
-(mało uciążliwa ale jednak) monotonia danmaku
-brak jasnych granic jej mocy i dziwne próby ograniczania jej zamiast wytyczenia owych granic
-rozmiar fanonowej krzywdy

Po namyśle 8,5/10.

Ignacy Przybylski

• Lodowy Wróżek
  • Biedna Kapłanka!
  • Beloved Tomboyish Cryomancer
« Reply #362, on December 9th, 2012, 09:30 PM »Last edited on December 9th, 2012, 09:31 PM by Ignacy Przybylski
Quote from gorgiasz on December 9th, 2012, 08:06 PM
Too long & didn't read your own text? Swoją drogą, jak będziesz zabierał się za referat to pamiętaj o stawianiu spacji przed myślnikiem, to nie dwukropek ani znak, którego używasz do przeniesienia drugiej części wyrazu pisząc list do babci. O innych rzeczach nie chce mi się na razie wspominać, choć takie "na tą chwilę" doprowadza mnie do furii.
ВОРУЙ УБИВАЙ | PERFECT FREEZE

gorgiasz

• Wróżek
  • Firestarter-chan
« Reply #363, on December 9th, 2012, 09:51 PM »
Quote from Ignacy Przybylski on December 9th, 2012, 09:30 PM
Quote from gorgiasz on December 9th, 2012, 08:06 PM
Too long & didn't read your own text?
Duży skrót myślowy sugerujący, że już się zagalopowałem z długością tekstu.
Nie powiem, że się nie spodziewałem, bo nie mam wprawy w pisaniu na kompie a autokorekta nie panuje nad wszystkim.

Jeśli Twoje poczucie poprawnej polszczyzny krwawi, napisz to na privie (za co będę nawet wdzięczny) bo to Sąd Ostateczny Yamy a nie Ignacego.

Ignacy Przybylski

• Lodowy Wróżek
  • Biedna Kapłanka!
« Reply #364, on December 9th, 2012, 10:01 PM »Last edited on December 9th, 2012, 10:04 PM by Ignacy Przybylski
Quote from gorgiasz on December 9th, 2012, 09:51 PM
Nie powiem, że się nie spodziewałem, bo nie mam wprawy w pisaniu na kompie a autokorekta nie panuje nad wszystkim.
Każdemu się zdarza, mi też. Wyjaśnienia nie są potrzebne. Z reguły nie wysyłam PM do ludzi, z którymi nigdy "na privie" nie gadałem, taki nawyk. :v

critz

• あやややや~
  • Kryptoskurwiel
« Reply #365, on December 9th, 2012, 10:05 PM »Last edited on December 9th, 2012, 10:30 PM by critz
Ja dobiłem do 2k wyrazów xD. Spokojnie, pod względem obszerności tekstu nikogo tu się nie ogranicza ani dolną ani górną granicą, zwłaszcza jak pisze z sensem. Inna sprawa to to, że o żadnej wcześniejszej postaci nie pisałem w takich bólach i z takim znudzeniem, zwłaszcza przez próby wydobycia tych skrawków jej charakteru z kanonu...

Official Husbando of Sanae-chan. || Z naszym miotaczem danmaku Ty też możesz bezkarnie strzelać do małych dziewczynek!

Raion

• あやややや~
  • All hail Bishamonten!
« Reply #366, on December 9th, 2012, 10:59 PM »
Jak dla mnie Sakuyi nie można nie lubić. Świetna themka, mainstreamowa meido, potężne zdolności i fajne patterny.

ocena ogólna, mniej więcej 7-8 na 10

Początkowo była jedną z moich ulubionych postaci, ale mi się przejadła. Tak bardzo strasznie mocno się przejadła. Jest jej za dużo. Gdyby była tylko w EoSD, byłaby jedną z najbardziej interesujących postaci.

Fenek Alfa

• Większy Użyszkodnik
  • Trolldere

Lavia

• Nowomysza
« Reply #368, on December 10th, 2012, 08:26 PM »
Sakuya, Sakuya, Sakuya <3

Ogólnie kocham wszystkie pokojówki w Touhou, ale Sakuya i tak zawsze będzie moją nr1. (co nie oznacza, że innych postaci już nie lubię. Po prostu jest moją favką)

Ale teraz konkrety:
Żeby nie zanudzać i pisać jaka to imo jest ona wspaniała, ma fajną moc, charakter (choć słabo sprecyzowany, ogólnie przypadł mi do gustu) powiem tylko tyle, że czytając komentarze na temat jej wyglądu zrobiło mi się dziwnie. Jak dla mnie jest ona bardzo ładna. Fryzura oraz strój pokojówki jest u mnie dużym, +. Wg mnie srebrnowłose postaci są bardzo przyjemne wizualnie.
Sam kostium też nie jest jakoś przesadnie lollitowy jak to bywało już nie jeden raz w TH. Jej skromność jest właśnie zaletą.
Jak to się mówi - o gustach się nie dyskutuje. Jedni wolą postaci typu Sakuya, inni typu Sanae (choć osobiście jej nie znoszę, ograniczyłam mój hejt na nią)
Na koniec, bez +, - gdyż jako moja favka większość wystąpiłaby ilośc + aczkolwiek jakiś - zawsze da się znaleźć -
9/10 (gdyby nie fandom który wręcz mnie przeraża czasem, dałabym 10/10)

Pozdrawiam Critza :D

Devvy

• Guest
« Reply #369, on December 10th, 2012, 08:38 PM »
Iza Yaoi :DDD

+ chłód
+ pokojówka
+ płaska (jedna z niewielu dobrych rzeczy jakie są dziełem fandomu)
+ fryzura

- kolor włosów
- zbyt sztywna
- nazwisko, które zawsze wymawiam nieumyślnie "Izayaoi"

8/10
Dobry tohoł

Ignacy Przybylski

• Lodowy Wróżek
  • Biedna Kapłanka!

Devvy

• Guest

Ignacy Przybylski

• Lodowy Wróżek
  • Biedna Kapłanka!

Lavia

• Nowomysza

Apatyczny

• Nowomysza
  • Ałć.
« Reply #374, on December 12th, 2012, 09:47 PM »
Nigdy nie wiedziałem że można rozpisać dwa tysiące plus zdań na temat postaci, której spellcardy przyprawiły mnie o zagubienie nerwowe i seksualne, oraz IDEALNIE ZPROPORCJONOWANE OCZY pozwoliły moim gałkom wycisnąć białą, gęstawo-ciągliwą ciecz, nie mam zielonego pojęcia dlaczego.
Może humanistyka to nie mój konik, albo może nie jestem PROFESJONALNYM GRACZEM TOUHOU Z DOŚWIADCZENIEM MILIARDA LAT(bo tylko grałem od szóstki do dziesiątki, i wszystkie przeszedłem na normalnym, i czułem się idealnie, gdzie po dziesięciu tysiącach próbach przerzuciłem się na DoDonPachi, i miało ciekawsze wszystko).

A tak szczerze podoba mi się ona, gdyż ma na sobie najlepsze kolory na ziemi, zakolanówki, noże i strój stereotypicznej służącej.

Ocena:
Pierwiastek z -1/10